10 юни 2007

Междумедийни войни, епизод неизвестен

Тази седмица, за разнообразие, а и поради липса на друга подходяща идея, реших да плета сложни мисли по вечната дилема – да гледам или да не гледам, сиреч NTV или bTV.
Толкова мъдро дори и Шекспир не го е казал, даже Хамлет не се е запитал. Днес ми тръгна да ръся бисери, който върви зад мене голям късмет вади. Но, да приключвам с увертюрата, че ако още малко ми се отвори приказката ще почна да бръщолевя като проф. Вучков, щом види камера. Иначе казано, този път ще си амортизирам клавиатурата, като попиша за страстите около първия музикален идол на България. И как мога да пропусна, като толкова време го чакам да свърши това шоу. Все пак продължи близо 6 месеца, като с това се превърна в най-дългата риалити продукция у нас. Аз трябва да ви кажа, че принципно избягвам да се тормозя над жалките опити от страна на bTV да печели зрителски интерес. Обаче този път, колкото и да не ми се ще, ще трябва да им призная, че на финала спечелиха де що има работещ телевизор на своя страна. Нова телевизия трябваше да преглътне, че излъчвайки записче как съквартиранти събарят бившата си къща, успя да сравни рейтинга си почти с абсолютната нула. В четвъртък вечер, докато зрителите трескаво следяха финалната битка между Невена и Теодор по канала на Мърдок, медията на гръцката Антена груп реши да занимава аудиторията едва ли не със строително-ремонтна дейност, като тръгна да троши квартирата в Бояна. И представете си наглост, скъпи приятели, това дори не стана на живо. Голямото събитие в големи кавички всъщност се случи ако не се лъжа във вторник.
Абе ей, хора, бива ли да губите битката толкова недостойно? Записи ще ни пробутвате, това да не са ви ’80-те години?!
Съответно какво се случи? Веднага зрителите взеха нещата в свои ръце. Всички дадоха волумето на макс да слушат Невена и Тео, а те и двамата пяха ама наистина като за последно. При това - доста любими песни в изключително интересни интерпретации. Изключително силно се надявам NTV да пооправят белята още през септември, когато стартират двете им нови продукции – „Пълна промяна” и „Островът на изкушението” в локализиран вариант, където май ще гледаме мръсотии. Което пък си е гаранция за шеметен успех, няма какво да се лъжем… А иначе - два часа след началото на края, негово величество Зрителят вече беше определил Идола си. За жалост или за щастие Невена Цонева победи в Мюзик айдъл. Тя получи подкрепата както на журито, така и на зрителите и колегите си. Гласовете в нейна полза бяха две към едно спрямо тези за Теодор Койчинов. Девойката е на 20 години, от Севлиево, студентка във Великотърновския университет, специалност маркетинг. Като награда за победата си в Мюзик айдъл тя ще получи продуцентски договор с "Вирджиния рекърдс", представител за България на световния гигант Юнивърсъл. Макар Тео да се представи наистина блестящо, той грабна среброто може би защото златото отдавна бе отнесено от Невена. По мое мнение това стана още по време на малките концерти, когато гласовитото момиче спечели симпатиите на всички, като буквално се преби на сцената, но въпреки това изпълни задачата си. Още тогава ми намирисваше на конспирация, но пък после тя реши да докаже, че наистина може да пее. Както впрочем можеха и останалите дванадесет участници, отпаднали преди финала. А на нас сега какво ни остана? Да честитим на печелившите и да подадем кърпичка на победените, както се казваше в една телевизионна реклама.
Нямам какво повече да кажа за финала, но попаднах на една статистика, която екипът на риалити формата се потруди да изнесе тази седмица. Пействам директно, феновете да преписват ако искат…
За целия снимачен период на шоуто екипът е изпил над 13 000 литра вода и над 3 000 литра кафе, като е изминал над 7 хиляди километра в търсене на първия музикален идол. По време на големите финални концерти участниците изпълниха над 100 песни, а езиците, на които пяха от началото на кастингите до финалния концерт, са над 30. Общо 450 тоалета са сменили участниците и членовете на журито.
Всъщност… как ви звучат на вас 3000 л. кафе?! Това са си 3 тона! А си мислех, че аз пия по много…
Както и да е, май това беше за тази седмица. Кеф ти идоли, кеф ти брадъри, ама за щастие ще починем два месеца преди поредната медийна война, планирана за на есен.
Война, в която - държа да припомня – най-силното оръжие си остава дистанционното и тези, които го държим, сме ние