04 септември 2007

Президентско... порно?

Вчера не че нямах какво да правя, но пак ми липсваше желанието да се размърдам. Затова, вместо да се посветя на задълженията си, се зачетох в dnes.bg. Гледам заглавие „Аматьорски секс в сайта на президента”. Секунда преди да отворя линка реших, че или става въпрос за някоя забита държавица, или това е поредното провокативно заглавие от устата на увреден журналист. Е, оказах се болезнено прав. Забитата държавица беше родна България, а журналистът – наистина морално повреден след виртуална разходка из Президентството. Заглавието също беше провокативно, само дето се оказа по-буквално, отколкото си представях. Говорейки за президентски сайт, дето бил пълен с връзки към аматьорско порно, авторът на материала е напълно точен и конкретен. Не е имал предвид нито президента на малък сладкарски цех, нито дори на голяма преуспяваща счетоводна фирма. Нито на някоя асоциация за защита на не знам чии права. И за мазния чичко с мустачките от съседния блок, дето държи половината кръчми в града също не ставаше дума.

Неизвестният, подписал материала си „екипно” визира не друг, а самият Президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия, Георги Първанов.

И макар написаното да не показва особена грамотност откъм компютърни жаргони и терминология, просто не е нужна такава, за да преценим, че има нещо нередно. Нежеланата и масирана рекламна атака в Интернет наричаме спам. На много прост български: Порнореклама в сайта на Държавния глава? Защо пък не, та това е България! Повечето уеб портали на държавните институции дават възможност за свободни коментари на страниците си, неизискващи легитимация. Страхотно, свобода на словото! Но и рай за нежеланата реклама. „Неограничен” форум за изказвания съвсем не бива да значи „неконтролиран”. Защото има хора, които би трябвало да се погрижат коментарите в сайта на президентската институция да бъдат поне тематично свързани с нея. Не че има нещо лошо порно линковете да са под ръка на обществото и да са събрани на едно, ама нека си ги търсим на правилното място. Ако щете дори само заради факта, че на никой президент нищо не бива да му е аматьорско, даже и порното! Всички разбираме, че да се бориш със спама е като да изброиш звездите. Но както има звездобройци, така има и уебмастъри. Тоест – хората, които трябва да пробват да ги изброят тия звезди, или конкретно – да изтрият неподходящите връзки. За жалост обаче тези, които се грижат за сайта на президентството, до вчера явно бяха твърде заети да броят звездите и хич не им се занимаваше с това, за което им плащат. Бързо след публикуването на материала нещо като че ли им просветна. Решиха да затворят пасиансите на компютрите си и да цъкнат тук-таме веднъж-два пъти, че да поразчистят и с това да оправдаят възнагражденията си. Макар и с година закъснение неподходящата връзка №4 в резултатите на Google при посочените критерии вече отвежда към главната страница. Това обаче няма да спре роботчетата на търсачката да продължат асоцирането на фразата „free amateur sex (резултати на български) с най-висшето ведомство. Някой наивник би решил, че това е с образователна цел, но аз се надявам президентът да има по–различно виждане и методи за повишаване на сексуалната култура у подрастващите


Президентската институция, независимо от действията на конкретната личност на „Дондуков”2, не бива да се свързва с порноиндустрията. Нито пък с фармацевтични компании, предлагащи продукти за проблеми с ерекцията. Поне не по такъв начин.


Скрийншот за спомен – горе, както и в dnes.bg, защото подобна безотговорност скоро може и да не се види.