08 ноември 2007

Рецепта за тиквена скара

От златните ръце на баба и дядо!

Мина Хелоуин – празникът на тиквите. Някои стиснати тикви обаче така и не почерпиха. Дори захаросан бонбон не подхвърлиха, да му се не види! А на мен ми се ядеше нещо по-така – цвърчащо. Май безвъзвратно отмина времето на предизборната мешана скара. Тъжна констатация… Аз тръгнах да си търся добре изпечени кюфтета, пък то даже леко зачервени кебапчета не се предлагат вече. Не. Гласопродавателите се поевропейчиха. Преди гласопродаваха на принципа на натуралния стокообмен, но в последно време системата се модернизира. Стана стоково-парична. Сигурно са осъзнали, че биташкото на’ранване засища само днес, а кешът може да се харчи и утре. Както и че един глас струва повече от килограм кайма и литър бира. От своя страна купувачите като че ли също се преориентираха. Преосмислиха маркетинговата си стратегия и проумяха, че банкнотите ухаят много по-приятно от опушената скара. Техният мирис стимулира не само гладния, но и сития стомах. Чисто статистически – това увеличава броя на потенциалните търговци. Никой вече не цапа ръцете си излишно. Никой не мазни свещените бюлетини, за да не вземат да ги сметнат за недействителни. Така са чисти и съвестите на повече готвачи, които иначе знаят какво ни готвят. Ама тази педантична чистота не пречи цялата работа да смърди ужасно. Само че този път мирише не на печено месо, а на мръсотии. Едва ли е от мен. Ароматът иде някак по откъм центъра. Толкоз то от златните ръце на баба и дядо!

Много готвим ние шуменци, ей! Готвим, а накрая все буламачи ядем. Ще питаме къде са ни кебапчетата, ама чак след като нас самите ни опекат на шиш. Иначе докато вървях днес между блоковете ми замириса и на тиквеници. Та се сетих за една забравена идея за Показател от миналата седмица – да припомним как се прави тиквеник.

Нужни са ви следните продукти:
1 пакет кори
1 кг тиква
1 ч .ч. захар
100 г изпечени орехи
1 ч. л. канела
1 ч. ч. олио

Настъргвате тиквата на ренде и смесвате със захарта, начуканите орехи и няколко щипки канела. Всяка кора поливате с лъжица олио и разпределяте равномерно плънката. Навивате на руло. Нареждате в намазнена тава. Отгоре отново поливате с малко олио. Печете в умерена фурна, като преди сервиране поръсите с пудра захар.

Ако нямате някоя от съставките и не ви се дават пари на вятъра – изчакайте до следващите избори. Тогава тиквеници – бол!