08 май 2008

Ъпдейт бележки

Всеизвестен е проблемът на Блогър с правилното форматиране на новоредия, нови параграфи, разполагaне на картини и всякакъв род обогатено съдържание в публикациите. Често се получава така, че за да изглежда един постинг по начина, по който желаем е необходимо повече време, отколкото е отнело написването му. Тук става дума за форматирането на готов текст. Web версията на Blogger не запазва предварително направено в текстовия редактор форматиране, като това се отнася дори за обикновеното болдиране на текст. Тогава възниква нуждата промените да се направят непосредствено преди публикуване, а екранната визуализация и това, което излиза на практика не винаги съвпадат. Друг, по-удачен вариант е постингите да се подготвят в HTML редактор. Отново обаче някъде в никъдето остават онези, които не са овладяли добре този програмен език.

Като че ли тъкмо за тях вече са създадени специални инструменти, които улесняват и значително съкращават времето и нервите, нужни за подготовката и правилното оформление на материалите. Screenshot

Сега вече от вас се иска само едно - да пишете. Останалото е опростено като детска игра. Първият подобен способ за по-лесно публикуване, който в момента използвам, се нарича WINDOWS LIVE WRITER. Има възможност за няколко изгледа на писане, като най-удобен изглежда "Уеб оформление". В него прозорецът, в който творите, заема вида и формата на блога, за който е предназначена информацията. Чрез интернет връзката се синхронизират облика и дори категориите за публикациите, които в момента използвате. Качването и разполагането на картини в съответния постинг също става на момента, като нужните размествания не засягат работния текст. Има брояч на думи (за ваша информация тук те са 442), възможност за добавяне на таблици (НАПЪЛНО отсъства в уеб варианта), както и бутон за подчертан текст, който ЛИПСВА от стандартния прозорец на Блогър. Това налага ръчното му изписване, което забавя работата. Специално за WINDOWS LIVE WRITER вече са създадени прилично количество допълнителни джаджи. Така например във фасулска работа се превръща качването на карта, видео и дори външни файлове, като вече не се изисква работа с кода. Повечето джаджи са на английски език, но самия програмен прозорец е изцяло българизиран. WINDOWS LIVE WRITER се промотира като продукт и споделя общ инсталационен диалог с цялата програма WINDOWS LIVE, която също включва блог и файл уеб хостинг (до 5 ГБ!) WINDOWS LIVE MESSENGER (прекрасен наследник на MSN програмката за незабавни съобщения), отлично качество на звука и видеото, фотоалбум и още много неща. Всичко това - събрано в един сайт.

Използването на блог инструмента WRITER не е обвързано с инсталация и употреба на LIVE MESSENGER, нито с WL ID, което ви дава пълната свобода да използвате както цялата фамилия продукти с максимална интеграция, така и само един от тях.

Опитайте! Напълно безплатно, безкрайно удобно, детски лесно и вече тествано!

п.п. На бас, че това ще увеличи продуктивността на блогърите многократно. Програмката е напълно съвместима с най-известните блог хостинг сайтове.