30 юни 2008

Как по залез изгревът пак се роди тука

Стана! Явно тази година №2 е на късмет. След като на Държавните зрелостни изпити 2 пъти поред се падна изпитен вариант №2, Европейската комисия писа 2 на българската политика.

Мадарските скали. И без Конника са хубави, но нещо им липсва... Много далеч от политиката и все пак доста близо до валутното (а не футболно) евро се оказа шуменското с. Мадара. Преди броени часове то бе едно от местата, което се бореше да даде символа си за глобален на България пред света. Получи се: Мадарският конник, който беше представен под щастливия №2 поведе с 25.44% класацията на кандидат-символите и съвсем скоро ще краси реверса на националната ни евромонета. Близо 1 млн. българи у нас и зад граница са гласували преди последния кръг днес. Така вече по света ще ни разпознават с древния конник, изсечен върху скалите. Той скоро ще се „сече” и върху новите „стотинки”, които ще дрънкат в джобовете ни от догодина.

В края на гласуването резултатите изглеждаха така:

  1. Мадарски конник - 25.44%
  2. Кирилицата - 21.96%
  3. Царевец - 15.03%
  4. Маслодайната розата - 10.16%
  5. Рилският манастир - 8.95%

Основният конкурент на скалния паметник остана на трето място. Право на последна кратка агитация по време на прякото излъчване на БНТ получиха официалните застъпници на потенциалните символи. Конника брани историкът проф. Божидар Димитров, директор на НИМ. Той го нарече: „Вечен символ на българската традиция”. Тълпи от подръжници на символите финалисти бяха организирано събрани на по-важните места.

Такива не липсваха и в подножието на Мадарския конник. Там бе изпълнена възстановката „Оттук започва България”. Едноименната песен, превърнала се в химн на областния гр. Шумен бе изпълнена три пъти.

Племенния съвет мисли: Къде да провъзгласи държавата?Миналото гледа в бъдещето...И сам войнът е войн!

Община Шумен бе осигурила все пак безплатен, но недотам удобен транспорт за отиване и връщане на зрителите към града.

Българската национална телевизия не подмина и тази значима промяна, без да направи няколко гафа – както технически, така и програмни. След иначе обширното дискусионно студио, телевизионерите в крайна сметка решиха да НЕ покажат българския избор. В последния миг те явно сметнаха, че са отделили предостатъчно ефир на кампанията и затова „изрязаха” прякото включване от мястото на победата. Така централната емисия новини „По света и у нас” не успя да покаже нито света, нито у нас, нито у вас. Но! Нека не издребняваме – все пак Канал 1 е телевизията, от която всички се учим. Учим се, например, как да си пуснем кабелна, ако за първенството все още не сме.

БНТ представя: Открийте разликите: "Медиа" май не идва от "посредник", а от "средищни времена"...

ОМЦ представя:„Кампанията завърши, предстои ни сериозна работа за утвърждаване на българските символи”, каза след гласуването президентът на република България Георги Първанов. Държавният глава допълни, че би искал да види всяко българско семейство да има свое знаме, което да е знак за нашата солидарност. Според него избирането на Глобален символ на страната „усили самочувствието ни и утвърждаването на нашата идентичност, постигна и образователен ефект, защото много хора, не само младите, научиха повече историята ни. Но трябва да си зададем въпроса какво правим за съхраняването и социализирането на паметниците”.

Още авторски снимки на „възкресените” български владетели – ТУК!

Ако желаете да ги ползвате в оригинален размер - формата за контакт ще ви е от полза.