25 юни 2009

Ромите вече не се лъжат по евтина скара

За неграмотните обаче изборите още значат хапване, пийване и купон на аванта

~ целият текст в НОВИНАР ~

От време на време някои политически партии у нас се сещат за съществуването и на малцинствени групи. Обикновено това става покрай изборите. В седмицата, белязана от поредните протести, екип на „Новинар” се разходи до столичния квартал „Факултета”. Идеята бе да проверим купуват ли вотове, продават ли ги и въобще как върви търговията с гласове тази година.

Първото нещо, което прави впечатление на влизане във „Факултета”, е, че има новоасфалтиран път. Канализация още няма, но поне централната улица вече не е кално речно корито. Отправяме се директно към кварталното кафене зад училището. Там би трябвало да е мястото, където се събират жителите с активна гражданска позиция. Ромите, които ни посрещнаха, се оказаха доста разговорливи. Вярно, някои не пожелаха да коментират изборите, но пък други го направиха с охота. Поговорихме си със Славка Асенова и Петър Димитров за това какви са проблемите на хората от квартала. Както обикновено, стигнахме до вечните им болежки покрай изолацията, безработицата и бедността.

„Разправят по вестниците, че идвали от партиите и ви карали да гласувате – почвам малко отдалеч – вярно ли е? Тук веднага се намесва 28-годишният Ангел Методиев. По-късно разбирам, че той работи за ромската организация "Романи Бахт". Убеждава ме, че няма търговия. Аз обаче упорствам. Тогава Ачо ми обяснява как подкупването на ромите вървяло, но преди десетина години. Кебапчетата и кюфтетата вече не били масови стимуланти на избирателна активност.

Някои от „простите хора” все пак продължавали да свързват думата „избори” с безплатната почерпка, шумния концерт и дребните пари. Точно те гласували по нареждане, просто защото не разбирали, че е нередно. Преди евровота обаче нямало обиколки – нито от агитатори, нито от купувачи. Питам защо и получавам по-честен отговор, отколкото очаквах: може би защото постоянно обикаляли патрулки и репортери.

Забавно е, че пак с пъдари ни приравниха, но пък това е част от работата. Действително колегите от електронните медии показаха пустата избирателна секция в контраст с ентусиазма на студентите. Остават обаче да висят два въпроса: партиите ли нямаха интерес към подсигурен малцинствен електорат или циганите наистина взеха, че се обезвериха? Ако е първото – не е проблем. Само че ако дори неграмотните у нас вече не щат да гласуват, а „умните” отказват в знак на протест – кой остава? Новият модел „фирмено” гласуване под зоркото око на шефа? Бюлетина или безработица – това сякаш е по-голям стимул от петдесетолевката.

Въпреки всичко – Славка и Петър пак дали вота си, „за да им се подобри животът”. Явно наистина чакат промяната отвън. Нещо различно за "Факултета" да дойде не от БГ парламента, а от този на ЕС. Разказват ми още, че ромите спрели да гласуват, защото се чувствали предадени. Както си говорим за доверие, стигаме и до Цв... ~ целият текст в НОВИНАР ~