18 септември 2009

Боулинг уроци

Ама защо никой досега не ми беше казвал, че като играеш боулинг - целта е да СЪБОРИШ кеглите? Ако правилата на играта бяха изцяло наопаки, със сигурност щях да съм най-добрият!
Последните ми подвизи доказаха, че последващото схващане под дясната китка няма пряка връзка с качеството на ударите. Дали удряш страйк, спеър, или тъпо и упорито връщаш топката обратно по улеите – това няма никакво значение. Дори при перфектни фреймове – болката в ръката пак е като след бурно креватно man-to-hand шоу.
 
Пък и 2х10 поредни хвърляния опредено се проточват по-дълго. Особено когато кеглите стоят извън всякаква опасност от събаряне. Остава ти само да залагаш в ляво или в дясно няма да улучиш и сменяш страните само за разнообразие. Не за теб, а за публиката, защото по рецепта – когато някой тръгне да се излага, трябва да има и доволно количество зрители.

В моя случай бяхме 5 души, разделени негласно на два тима. Двама съставлявахме отбора на Загубеняците, а останалите бяха Победителите. На тройката няма смисъл да се спирам. Когато всеки втори удар е в десетката, някъде към средата радостта се превръща в лека завист, която в края вече е просто отегчение. Що се отнася до моя отбор на лузърите – в него първото място бе дал-е-е-ч по-оспорвано. Разликата в падението беше толкова нищожна, че (както се казва на спортен жаргон) направо си дишахме във врата. В първата игра престорено ж-ж-жентълменски оставих дамата да поведе в резултата и заех последното място. Вторият път тя ми се реваншира.

Защото да изгубиш боулинг битка не е лесно, колкото  изглежда. Няколко полезни съвета: Трябва ти тотално разцентрован мерник, вродено кривогледство, увредена леща, ленива ретина и балетна стъпка а ла Мон Дьо в нетрезво състояние. От полза могат да са също два номера по-големи обувки, за да те спъват. Става и ако са по-малки, за да ти убиват. Ако са с вързалки, а не с лепенки – вариантите са два. Единият е просто да не ги завържеш. Другият е да го направиш, но една за друга.

За гарантирано неуспешен удар ползвам топка с толкова малък номер, че пръстите ми да не влизат в нея. Опитвал съм и с по-тежичка, но този вариант има една особеност. Тежестта все пак не бива да е непосилна. Идеята все пак е: като ще забиваш топката в земята – това да е в началото на пистата, а не още преди да си я стигнал. А щом стигнахме до вдигането: направи го рязко и със замах. Най-добре се получава като засилиш въоръжената дясна ръка стремително нагоре до нивото на носа си и след това стреляш право напред. Топката, разбира се, няма да полети, а ще измине само няколко сантиметра, преди да се сгромоляса с все сила, усетила повика на гравитацията. Ако те е срам да гледаш кухо и безучастно докато става всичко това – можеш да преиграеш и своето собствено падане. Когато играч засили топката отвесно вместо към кеглите – това предизвиква искрен смях. Но ако едновременно вземе и се разчекне – вече гарантира гърч.

Още по-големи хоризонти за майсторски резил се откриват ако изобщо не ти пука, че ще строшиш нещо. Тогава обаче е важно да спреш да целиш улеите. Те си стоят там и винаги можеш да го направиш по-късно. За следващия номер от програмата е критично необходимо топката да достигне до кеглите, и то с все сила, така че… Не прави това у дома си, то е само за професионалисти. Та: ако досега само си симулирал инвалидната си невъзможност да събориш и една кегла – за следващия удар можеш да свалиш маската.

[В случай, че наистина си сакат – няма да ти се получи и е по-добре да продължиш с класиката в жанра].


Целта на следващото упражнение по случайност съвпада с тази на истинската игра – да направиш страйк, да събориш десетка. Само дето ти няма да събаряш кегли, а други работи. В предстоящия удар трябва да впрегнеш цялата си концентрация, умения и, най-вече – СИЛА. Да извършиш такава перфектно премерена засилка, с каквато би обрал всички точки. „Би” е ключовата дума в този план. Защото идеята е, че ударът БИ БИЛ точен, ако не смяташе да го натресеш право в предпазителя на боулинг машината, секунди преди да се е вдигнал. И колкото по-силно, толкова по-добре.

[Имай предвид, че този трик може в последствие да се окаже скъпо удоволствие и повод за съдебно преследване, заради причинени материални щети].
 
Нещата стават малко по-различни, когато куцата ти игра привлече (нарочно или не) вниманието на инструктор(ка). В случай, че свалката си струва – евакуирай се от отбор „Загубеняци”. Нужно е да се правиш, че все пак умееш нещо и усвояваш това, което ти се показва. Не твърде бързо, за да не сметнат, че вече нямаш нужда от помощ, но не и твърде бавно, за да не изгубят надежда. От време на време може да демонстрираш „случайни” попадения тъкмо по тази причина и след това да спечелиш частен урок. Бонус от заведението в случай, че не си трошил интериора. Само напомням – топките, необходими за играта, стоят в близост до пистата, а не в деколтето на инструкторката. Те нямат, повтарям, нямат зърна. (:

Ако не ти е до флиртове, или пък, мамка му, не си свободен за такива – винаги можеш да си останеш клоунът на вечерта. Остана само любимият ми номер от репертоара: Не ти се губи, не ти се цели улей, не ти се нанасят повреди, мързи те да падаш… Чудиш се дали е възможно да играеш по правилата и пак да си забавен? Може, може. Толкова е лесно! Просто иди и майсторски събори десетка… в съседната на твоята писта. Ако е на ход някой от другите губещи – може да почерпи!