04 декември 2009

Хуманяци, нападайте Планета 51!

IlionМое ревю за любимото Filmche.net

През тази година в кината се завъртяха толкова добри ленти, че май съм прекарал повече време по салоните, отколкото у дома.
От анимационната „Планета 51” обаче не очаквах никак много. Дори не бе в списъка ми с филми, които държа да гледам. Това е първото голямо компютърно заглавие на испанското анимационно студио… Ilion. Звучеше готино, но все така непознато.

За испанците знаех само, че правят хубави психотрилъри (спомнете си  „Сиропиталището” и “.Rec”). Нямах никаква представа какви ги свършат в картинки. Една идея повече ме отблъсна. Това бе сценаристът на историята. Нямам нищо против визията на Шрек, но сценаристът Джо Стилман го беше докарал твърде тъповат в първите две части. Изобщо… обречено заглавие, по първи данни.

Нещата застанаха другояче след като видях първия плакат. Изглеждаха симпатяги! Пък и идеята да обърнем ролите – човеците да станем пришълци, ми се стори свежа. Тогава сбутах „Планета 51” сред резервите, но дори забравих да гледам трейлъра. И по-добре! Видях го чак сега, след като се смях до сълзи на филмчето. Рекламата разкрива непростимо голяма част от смешките. Това, че я пропуснах, ми спаси удоволствието.

Ilion

Удоволствие! Точно това е „Планета 51” – кеф по детински. Без дълбокомислието на Pixar, но все пак красиво и интересно. След шедьоври като „Уол.И” и „В Небето”, май някакси свикнахме анимацията да е повече за възрастни. Е, за разлика от тях – Ilion предлагат нещо общодостъпно. Няма сложни взаимовръзки, кой знае колко големи поуки и десетки житейски истини. По задълбочаване на разказа – филмът не е много над нивото на „Облачно, с кюфтета”. Това не винаги е минус. На Планета 51 всеки ще си намери по нещо. Само внимавайте, защото валежите там не са от дъжд. Нито от кюфтета. От небето падат… камъни!

Ilion

Сюжет:
Нарцистичният американски астронавт, капитан Чарлс Бейкър, каца за оглед на Планета 51. По предварителни данни от своята сонда-робот, там трябва да намери само камъни. Вместо това обаче – той попада сред цяло общество от зелени създания, които са доста… назад с технологиите. Телефоните им още са аналогови и, според тях, Вселената е дълга цееели… 800 км. Естествено, чуждоземецът е възприет като ужасяваща заплаха. Железният ген. Гроул вдига военните на крак в защита на планетата си, а Бейкър става Заплаха №1.

Ilion

Луд учен иска да разреже главата на американеца, за да изследва мозъка… Паниката се засилва от върлуващата в местните кина мания по поредицата „Хуманяци”. Според хоръра човеците са същества, които те зомбират, завладяват и рушат. Това се случва тъкмо когато всичко в кроткия живот на планетянина Лем се е подредило – стабилна работа, кандидат гадже и… човек-пришелец, когото да спасява!

Ilion

За извънземната приказка гласовете си са дали куп знаменитости – Гари Олдман, Дуейн Джонсън Скалата, Шон Уилям Скот и Джесика Биел. Актьорите от дублажа на български също са свършили много добра работа. Минути преди галапремиерата на „Планета 51” в Cinema City на 2 декември – Камен Воденичаров, Гергана Стоянова и Николай Урумов споделиха, че отдавна не са се забавлявали така. Аз им повярвах.

ForumFilm.bg

ForumFilm.bg

Забавлявайте се и вие! И задължително вземете приятели! Официалната премиера за България е в петък, 11 декември.

P.S. Не си купувайте пуканки – няма да се сетите за тях…

Оценка за филма в IMDb.com: 5.9/10
Лична оценка: 7/10