20 декември 2009

Disney още помнят как!

Владо Карамазов озвучава Принц Навийн. Снимка: Форум филм България Онзи ден преборих проблемите с пътната обстановка в столицата и само след час пътуване пристигнах в Cinema City. След снежната виелица навън, топлината в мола ме накара да се чувствам като ескимос, достигнал иглуто си. Още повече, че бях почти толкова опакован. В същото време до спасителен подслон на „Стамболийски” се бяха добрали само… още няколко хиляди души. Половината от тях – за да гледат излезлия „Аватар”. Имах уговорка с приятелка, която по-рано се бе отдала на традиционната декемврийска шопинг терапия…

Коледното настроение, което няма как да не те обземе, щом под нестабилните ти стъпки захрупа мокър сняг, ни насочи към друга прожекция. Пък и с тази мания по синкавите аватари – премиерни билети без предварителна резервация сигурно е нямало дори за персонала.

Не така стояха нещата в съседната зала. В нея прожектираха предпремиерно новата класическа анимация на Disney - „Принцесата и жабокът”. В огромния салон, освен нас, имаше всичко на всичко четирима души. Единият от тях – служител. Чувството беше такова, сякаш сме на частна прожекция за ВИП критици. Разликата бе само в десетте лева. Личният ми опит обаче е доказал – колкото по-празна е залата, толкова повече си струва филмът.

Час и половина и близо килограм пуканки по-късно знаех, че съм направил по-добрия избор. Че компютърната анимация още не може да победи класическата. Особено по Коледа. Въпреки че „Принцесата и жабокът” няма дори да се доближи до приходите на „Аватар” и „Коледна песен” 3D, за мен беше важно друго. Нуждаех се от потвърждение, че в студиото на Мики Маус още помнят как се рисува с моливи. И го получих – не са забравили да съживяват скиците. Не са забравили силата на молива, дала началото на цялата им империя през миналия век.

И макар от Пиксар да не спират да раждат компютърни съвършенства, на класиката от Старата школа още й е рано да отива в музея. Историята на принц Навийн и принцеса Тиана е класическа рисувана анимация, която ме върна назад в детските ми години. Не че бяха толкова далеч, напротив. Нали обаче казват, че на Коледа е време за вълшебства. А какво по-вълшебно от една приказка – без неочакван край, но с малко разбъркан сюжет, който няма да ви разкажа.

Вземете с вас някой - да топли тялото ви. За топлинката в душата ще се погрижат героите на Дисни. А това, държа да кажа, е класическа анимация не само заради похватите си. Класически са и персонажите й – от принца и принцесата, до злодея в историята и всички второстепенни роли.

Като казах „роли”… Ако трябва да съм честен – очаквах малко повече от дублажа на лентата. Не казвам, че не е хубав, но просто можеше и повече. Все пак – голямо браво на Владо Карамазов като Принц Навийн и музикалните изпълнения на Орлин Павлов. Добра работа, момчета!

Дебютът на „Принцесата и жабокът” (с галапремиера вчера) за съжаление почти съвпадна с този на „Аватар”. Всеки би могъл да оцени, че като по-комерсиален продукт – вторият (по подразбиране) е фаворит. Боят за зрители е много неравен, въпреки първата афроамериканска принцеса на Дисни. Явно цветнокож застава начело само по веднъж годишно. А всъщност – и аватарите не са бледолики, така че...

Това беше последната ми прожекция за 2009-та, но въобще не съжалявам за избора си. Идете и вие, да си спомните, че “Имало едно време…”