08 януари 2010

…Докато Big Brother ви раздели!

През декември и януари има толкова празници, че всички колеги, които останаха живи – или още изтрезняват, или продължават да пият.

Само аз, защото съм трезвеник, реших да обобщя новите планове на един от най-успешните телевизионни формати – Големият брат. И да ви харесва, и да не ви харесва – в края на миналата година се оказа, че 5-ти сезон в България ще има.

Парадоксално, но потвърждението се появи само няколко месеца след като британския Channel 4 обяви, че след 10 излъчени сезона, английският Big Brother спира. Причина за решението бе твърде слабият зрителски интерес на Острова.

Тъкмо затова се питам – трябва ли и тук да снимаме десет сезона, преди да ни омръзне съвсем? Фактите очевидно сочат, че форматът бавно, но сигурно отмира навсякъде. Във века на технологиите май се оказваме толкова презадоволени, че вече губим интерес дори към воайорството, което си е нормална човешка страст. Шоуто обаче ще продължи, докато не бъде изцедена и последната капка остатъчен зрителски интерес…

У нас все още го има. Поне според продуцентите на шоуто от СИА адвъртайзинг. Те очевидно смятат, че на родна почва форматът хич не се е изчерпал. 

Сигурно живеете в пещера и едва ли слушате дори радио, ако все още не знаете, че новият локален брадър ще е семеен. Актьорът Ники Урумов го повтаря през около 15 минути в рекламните анонси на Нова телевизия. Има-няма – от Коледа насам. Даже да сте от друга планета, все сте си дошли по празниците и сте го чули.

Аз чистосърдечно си признавам, че ще ми е много любопитно да разгледам българския семеен модел под микроскоп. Ако питате защо – просто ми е чудно дали все още битува навикът за ракията, салатата и краката на масата, или вече сме се поевропейчили. Пък и преди да тръгна да се женя, трябва да знам какво ме чака, че вече, дет’ се вика, ми е време.

В официалния сайт на продукцията на адрес www.bigbrother.bg, има много готини заигравки. Есенцията от тях е, че за да влезете в Къщата тази година, трябва да убедите половинката си да дойде с вас. Ако нямате сключен брак – пак можете да влезете, но за целта трябва да сте си направили общо дете. Или поне актът му за раждане да твърди, че е от двамата. Един вид, той е вашият билет за шоуто.

И ако сте тръгнали да се радвате, че с този сезон сме открили топлата вода – аз пък ще ви зарадвам, че такъв вече е сниман във Франция и в Канада. Не забравяйте още няколко важни неща: Под покрива на Големия брат през 2010 г. може да вземете не само партньора и отрочето, а целия наръч роднини.

Освен това – за първи път приемат и непълнолетни. Номерът е, че ако сте такива – пак трябва да влезете с родителите си. Няма оттърване, ей! И това обаче вече са го виждали – във Филипините. Даже и учители ще ви докарат в Къщата, сигурно избрани лично от министър Сергей Игнатов.

Ако нещо от прочетеното дотук яко е зачесало любопитството ви – ето и датите на кастингите:

 • Въъййй, в Бургас:
  16 и 17 януари 2010 година, хотел Аква
 • В Пловдив, бе, майна:
  22, 23 и 24 януари 2010 година, хотел Dedeman Тримонциум
 • Амчи във Варна:
  29, 30 и 31 януари 2010 година, хотел Черно море
 • Епа в София, братуе:
  5, 6 и 7 февруари 2010 година, хотел Радисън

Преди да сте се отказали с лека ръка, вземете под внимание, че Биг брадър тази година ще плаща и заплати на квартирантите си. Това все пак е някаква утеха, ако се разминете с 200-те бона, колата и апартамента, които ще отнесат победителите. Хубаво е да го знаете, в случай че финансовата криза наложи да бъдете съкратен от работа, докато ви дават по телевизията. (: