23 април 2010

Стъклен дом: Дайте му шанс

Покрай явлението „Забранена любов” на Нова телевизия почти се бях отчаял. Чудех се как изобщо очаквам у нас да се снимат добри пълнометражни филми, щом дори поносима сапунка не можем да скалъпим. Днес, две седмици след премиерата му по bTV, много се надявам „Стъклен дом” да е тенденция към все по-добро, а не просто изключение от правилото…

Схемата дотук е класическа за този род продукции: наследство, интриги и интереси. Действието се развива във (всички знаем кой) мол, а това е колкото натрапчивo, толкова и добро решение. Със скоростта, с която се появяват новите търговски центрове в България – старите отчаяно се нуждаят от реклама.

(( Още мисли за явлението BGMall – в отделен текст ))

В цялата драма обаче сценаристите вплитат едно загадъчно убийство, с което придават и крими оттенъка. Жалко само, че появата на Стефан Данаилов беше толкоз мимолетна. Мъка ми завладя сърцето като го отстреля снайперистът.

Сега героят му няма как да участва активно в интерпретацията а ла „завръщането на блудния син”. Освен ако не го възкресят някак, но дано нямат такива намерения, че би било много плоско *. Разликата е, че тук синът се връща не за покаяние, а да прости. Като отворих място на популярните литературни мотиви: в „Стъклен дом” те са доста, както във всяка комерсиална продукция.

Елена Петрова като Боряна Освен библейският, още в края на първи епизод загатнаха и за древногръцкия мотив – с Едиповата майка. Е, майката, с която синът ще се залюби, в случая е добра мащеха, но основата е ясна. Пък и … е*аси секси майката! Тепърва предстои да видим преразказа и на друга извечна история – тази за братята Каин и Авел. Нея май няма да я обърнат, а ще следва нормален ред.

Очаква ни още куп класика покрай всички лъжи, изневери, любови и родово бреме. До началото на лятото ще видим общо 10 епизода, всяка неделя, от 20:00 ч. След старта на новото телевизионно полугодие – през есента ще бъдат излъчени и останалите 56 серии от първия сезон. Освен това – добрата новина е, че bTV не само купува съседски сериали, но и продава своя. Турски канал вече е закупил и ще излъчи половината серии. Възвръщаемост на инвестиции и разходи. Машаллах! 

За накрая оставих още нещо впечатляващо: подборът на актьорите. Браво! Тук съм съгласен с колежката Елена Геренова. Наистина е намерен добър баланс между известни и не чак толкова популярни лица. Всички знаем за меката коса от рекламата за шампоан на другата  хубава Елена (Петрова). В „Стъклен дом” тя е вдовицата-мащеха Боряна.

Калин ВрачанскиКолко от зрителите, които не ходят на театър обаче бяха чували за българския двойник на Хю Лори (д-р Хаус)? ‘Айде, излъжете ме, че приликата му с Калин Врачански (Камен Касабов) е съвсем случайна и никой, ама никой, не я е забелязал… Няма лошо! Двамата с Елена са красива екранна двойка. А хубавата визия прави добра телевизия. Радост за окото, рай за рекламодатели.

Юлиян Вергов и Радина КърджиловаНаборите Бойко Кръстанов (Дани), а особено Луиза Григорова (Александра) и Радина Кърджилова (Сиана) също ловят погледа. Като изключим Григорова – другите двама засега се справят убедително с ролите си. Не виждам смисъл да коментирам участието на Юлиан Вергов. Всички помним какъв уникален образ е. Ако не от другаде, то поне от „Тя и той”.

Чаровната Яна Маринова също е влязла в кожата на своята героиня Елена – умна блондинка с амбиции, която крои свои сметки и върти тайна любов по интереси. С тази характеристика – какво друго да работиш, освен PR. :))

Бойко Кръстанов и Радина КърджиловаЛюбопитен за мен факт е, че изпълнителен продуцент на сериала е Димитър Митовски.

В последните месеци все по-често чувахме това име като режисьор на широко рекламирания пълнометражен БГ хит „Мисия Лондон”. Премиерата на филма беше миналата седмица. Дори се говори, че  при старта си лентата е подобрила българския рекорд за дебютни приходи на „Аватар”. Още ми е трудно да го повярвам. Още не съм видял лично как се е справил Митовски на голям екран, но пък четох ревюто на Filmche.net.

За финал – дано „Стъклен дом” наистина е лъч надежда поне в областта на сериалите, а не случайно отразена светлина. На вас как ви се стори?

*EDIT: Естествено, няколко дни по-късно опасенията ми се оправдаха. Димитър Касабов възкръсна. Стига, беее! :D