30 юни 2010

Street Dance е в повече от 3 измерения

street-dance-4Ако се отбивате често в Лимонадената фабрика – сигурно знаете, че обичам киното. Въпреки това пиша само за филмите, които силно са ме впечатлили. Старая се да посоча както плюсовете, така и минусите им. Е, за новоизлезлият „Улични танци” няма да пиша много. Единственият минус, който му намерих, е че няма минуси за намиране. А когато изгубя способността си да критикувам, значи нещо не е както трябва. Затова накратко…

За този филм не е нужно да се казва много. Той просто трябва да бъде изгледан и изслушан. Поне веднъж. И, най-вече – трябва да бъде усетен.

Като човек, който всекидневно злоупотребява със словото, аз познавам важността на думите. Но също така знам, че понякога (само понякога) те са безсилни пред ритъма, мелодията и танца. Движението казва повече.

Макар че в Street Dance 3D динамиката на екрана по-скоро те обездвижва. Приковава те и не ти дава да отместиш поглед за час и половина. След това остава само музиката и не те напуска поне седмица. И не ми пука, че оценката в IMDb е като на посредствено заглавие. Ако е такова – значи да живее посредствеността :)

За протокола – филмът не е просто поредната 3D глезотия. Измеренията са много повече. Визуалната атракция не изгражда, а само допълва изживяването, без да натрапва зрелища.

Street Dance 3D е моята дефиниция за съвършенство. Дори не помисляйте да го сравнявате с миналогодишния мюзикъл „Fame”. Приличат си само по жанра. Всяка друга прилика би била обидна. Успях да заредя гориво за душата само срещу 12 лв. Това бяха най-смислено похарчените ми пари през последните 6 месеца. По-щастлив се чувствах само на излизане от биографичния филм за Джако, „THIS IS IT”. Пожелавам го на всеки! Сега само се чудя как да оправдая пред самия себе си едно повторно гледане. Ако обичате мюзикъли – ставайте от компютъра и направо към киното. Няма да съжалявате!

Още веднъж – трейлърът по-долу няма да ви покаже най-доброто от този филм.

Просто трябва да го усетите!