31 март 2011

Софийският университет затваря?

Снимка: Николай Николов, Akademika.bgАлма Матер ще бъде затворен за първи път от създаването си преди повече от 120 години. Това стана ясно след изявление на ректора професор Иван Илчев, дадено първо за

студентското
радио Реакция.

Крайната мярка се налага в отговор на решение на Върховния административен съд, което отнема собствеността на Ботаническата градина в Балчик  от университета и я предоставя на държавата…

Ето какво каза още проф. Илчев пред новата онлайн медия:
„Опитвахме се да намерим общ език с властта, водени от съзнанието, че Софийски университет е национална институция. Но си направих сметка, че от близо две години сме отправили 51 предложения до правителството, а сме получили нула отговори. Тоест – няма никаква комуникация”.

Още днес ще бъде изготвена програма за ефективни протести. Затварянето на най-старото висше училище у нас обаче е мярка, до която не е прибягвало нито едно ръководство. Решението беше взето на вчерашния академичен съвет в Алма матер.

Ректорът призова студентите си да се включат в този протест. По думите му отнемането на Ботаническата градина в Балчик е „изключителна плесница в лицето на българското образование и наука”. Проф. Илчев съзря в решението на ВАС „съмнителни бизнес интереси”.

В Ботаническата градина в Балчик, която Софийският университет смята за своя, се провеждат постоянни студентски практики и научна дейност.

снимка: Николай Николов, Akademika.bg

–––––––––––––––––––––––––––––––---
ЧУЙ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ

СЛУШАЙ РАДИО РЕАКЦИЯ

АКАДЕМИКА ни цитираха първи

FORTISIMO.EU ги последваха