18 април 2011

„Под прикритие” по БНТ1? Може!

„Под прикритие” е поредният вече български сериал, който драпа за парче от рейтинговата торта. Ако само допреди 2 години някой ми беше казал, че родните канали ще се избият да снимат свои сериали – щях да се смея с глас. Тогава родните телевизии ревяха една връз друга, че пари за снимки няма. Защото били много скъпи, нямало възвръщаемост, интерес даже нямало. В условията на позакъсняла свободна конкуренция обаче се оказа, че всъщност има накъде.

За пропусналите събитието – първият епизод се излъчи вчера, веднага след „По света и у нас”. Майка на криминалната драма в 12 серии е Българската (национална) телевизия. Баща й е Димитър Митовски, който в последно време посети доста майки. Сред многото му отрочета открояваме касоразбивачът „Мисия Лондон”, както и най-гледания български сериал „Стъклен дом”. 

Макар да прати бизнес моногамията в историята, Митовски поне отново работи с добър екип. Участват обичайните заподозрени Захари Бахаров, Владо Пенев, Деян Донков, Ивайло Христов, Мариан Вълев…

На екрана обаче се появява и нова муцуна – тази на Ивайло Захариев в главната роля (Мартин). Като за втори сериозен филм актьорът се справя адекватно с персонажа си: момче, израснало в Люлин, изправено пред избора да стане ченге, или да си остане престъпник.

Да си призная… Люлинско-мафиотската линия ми звучи леко фантастично и пресилено. Въпреки това – разбирам, че така сценаристите градят необходимите близост и разпознаваемост. От друга страна се надявам никога да не разбирам лично доколко е автентичен местния фолклор за Люлин. Този град в града…

А като споменахме мафиоти: малко внимание и за другия главен герой – Петър Туджаров-Джаро. В ролята доста убедително влиза непознатият за мен актьор Михаил Билалов. В официалната информация за продукцията четем, че той се връща под прожекторите след 15 години странство във Франция (:

Другите попълнения в апокалипсиса на софийските предградия са Александър Сано – Среброто, както и „българската следа” в „Хари Потър” 4 Станислав Яневски. Зрителите ще видят и звездното участие на своя любимец Христо Мутафчиев.

Що се отнася до дамското присъствие в тази иначе твърде мачо кримка: то е поверено на модела Ирена Милянкова.

Добро впечатление прави отсъствието на натрапчиво продуктово позициониране, както е модерно да се казва. Въпреки корпоративните гиганти, спонсорирали сериала, рекламите изглеждат по-скоро случайно попаднали в кадър, отколкото нарочно фокусирани. Нека не забравяме обаче, че гледахме едва първия епизод. Така че има още единадесет недели, достатъчни за стоп кадри.

Освен сравнително успешния кастинг и рекламна стратегия, похвала заслужава и трезвата преценка на БНТ за избор на програмен пояс. Вместо да атакува пряко „Стъклен дом” в понеделник или „Столичани в повече” в сряда, „Под прикритие” се намества удобно в неделната киновечер. Това го прави добра и кратка алтернатива на двучасовите филми при конкуренцията, които вече всички сме гледали поне по веднъж.

Няколко благи думи заслужава и сайтът на продукцията. Вграден видеоплеър ще позволява да гледаме епизодите след излъчването им в HD. Изгледайте първия тук, ако снощи не сте го направили.

След това споделете мнение в коментарите отдолу или в новата фенстраница на блога във Фейсбук. Приятно гледане!