02 декември 2011

За мишките и за приятелите

Почти век назад във времето,
от другата страна на планетата...

На няколко мили южно от малкия американски град Соледад, в щата Калифорния, тече река Салинас. На нейния бряг се срещаме за пръв път с двама пътуващи работници. Джордж Милтън и Лени Смол. Там ще ги видим и за последно. Недалеч от мястото, където е роден и баща им – американският писател Джон Стайнбек.

Снимка Богдан Богданов_grada.bg

В реалността Джордж и Лени са братя, защото ги е създал един и същ човек. В своя литературен свят обаче – те са даже повече от братя. Те двамата са главните герои в „За мишките и хората“. Повестта, която носи на своя автор награда Пулицър през 1937 г., разказва за силата на истинското приятелство и неговата (в случая) трагична безусловност. По класическия текст на Стайнбек са заснети филми, записани са драматизации за радиото, играят се постановки в театъра. Последната адаптация за радиоефира е на Дона Франсесчайлд за ВВС 4. Излъчена е през март миналата година под режисурата на Кърсти Уилямс. В двете главни мъжки роли – актьорите Дейвид Тенант и Лиъм Бренан…

*съдържа звуков материал

У нас, за съжаление, ресурс да създава аудио пиеси има само Българското национално радио. Програма Христо Ботев досега не е включвала ”За мишките и хората” в своя репертоар.

Не така обаче стоят нещата в театъра. Вече няколко месеца постановката обикаля страната. В столицата се играе на сцена Сълза и смях. В ролите влизат актьорите, нашумели напоследък по телевизията, Калин Врачански и Асен Блатечки.

Последният се е нагърбил с нелеката задача и да режисира постановката. Явно се справя добре, щом дори високата цена на билетите не повлиява големия интерес на публиката. Текстът на Стайнбек е поставен от Пернишкия театър, а Врачански и Блатечки опразват билетни каси и пълнят както големите, така и малките зали. Историята за необичайното приятелство на Джордж Милтън и Лени Смол пасва учудващо добре на познатия от екрана тандем.

Решението тази история да бъде представена като комедия с трагичен край може да не се понрави на всички. Дори скептиците обаче сигурно ще оценят чара й. Особено доволни ще останат онези от вас, които предварително са решили, че интересът към пиесата се дължи основно на популярните й лица. В случай, че отидете да гледате и слушате внимателно – ще можете сами да прецените доколко е така.

Билети: на касите на Народен театър „Иван Вазов“ и Сцена „Сълза и смях“.


Чуй текста

За мишките и за приятелите by roshoivanov


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?