15 декември 2011

Да учиш ли, или да бачкаш?

microphone-headset

*съдържа звуков материал

Проявата на чувство за хумор е един от белезите на еволюцията. Това е умението да различаваш сериозното от забавното и да можеш да му се наслаждаваш. С течение на времето обаче самия хумор деволюира, а хората започват да се смеят и на тъжни неща. Просто защото не са им останали други ходове.

Ето така – с насмешка – беше приета от студентите новината от последните дни. На най-личния им, студентски празник 8-ми декември Парламентът гласува текст, с който от догодина ще е законно и допустимо чувствително увеличение на семестриалните такси в държавните университети. Изборът на дата за второто четене на промените е висша форма на сарказъм, проявена или от съдбата, или от законодателната ни власт, която в крайна сметка управлява тази съдба.

В момента студентите държавна поръчка заплащат една трета от общата цена, определена за издръжка на специалността им. Набързо гласуваната промяна цели да предостави на ректорските ръководства възможността по желание да увеличат доплащаното от студентите – от 1/3 на 2/3…

По-просто казано: ако средно семестриалните такси на студентите по информатика, например, сега са 375 лева, увеличение с още 1/3 би ги направило 500 лева. Семестърът по архитектура сега е 330 лева, но би станал 440 лева. Днес бъдещите актьори плащат по 650 лева на семестър, но цената за тях би скочила до 860 лв. В звуковия файл по-долу чуйте доводите за тази промяна на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов*:

След като министърът изложи справедливата идея мързеливите да плащат повече – той сподели и лична история за собствената мотивация и за това до колко е възвръщаема инвестицията в образование. Преди този ценен съвет обаче – да разберем и какви са реакциите на пряко засегнатите*.

Гергана е студентка по право. Четвърта година в Университета за национално и световно стопанство. Така наричаната, все още, “държавна поръчка”.

И за да оборим тезата, че студентите в София са по-разглезени и претенциозни: обръщаме поглед към страната. Срещнахме се със Станислава Акерска, която учи Връзки с обществеността в Шуменския университет Епископ Константин Преславски. Какво сподели тя?*

Успокоението за Гергана и Станислава е, че решението предстои да се вземе автономно от ректорските съвети на университетите им. Част от висшите училища вече заявиха, че ще се възползват от възможността за повишаване само за да покрият евентуален инфлационен ръст. За радост на учащите - оскъпяването обаче няма да е в целия допустим размер от още 1/3, а далеч по-скромно. Такива са обещанията. Поне засега. За финал – аз пък ви обещах ценния съвет на министъра на образованието за възвращаемостта на инвестициите*:

Думите му оставям без коментар. Като все още незавършил студент по журналистика – изглежда нямам необходимия образователен ценз, за да го направя. Иначе реплика на тази Пълна лудница е вечният въпрос*: “ши учиш ли, ши бачкаш ли?”


Чуй текста

*Аудио файлът съдържа позициите по темата на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, както и на две студентки. Използвани са текстови и звукови материали на bTV, NovaTV и шоуто "Пълна лудница". Употребата им е с некомерсиална цел. Със съкращения.

Да учиш ли, или да бачкаш? by roshoivanov

Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?