16 май 2012

Диктаторът: 83 минути смешен абсурд

Ревюто е за filmche.net

 

Северна Корея е натрупала достатъчно запаси от уран за направата на шест ядрени бомби. А, грешка! Това беше от новините по телевизията. Филмовият сценарий е малко по-различен.

dictator-r1sАко лошото време над половин Европа ви депресира – този петък разрешете на Саша Барън Коен да ви заведе до Америка. Без да чакате туристическа виза или Зелена карта – направо с дипломатически ескорт, подмолна охрана от Secret Service и на гърба на камила. Диктаторът Аладийн владее Уадия – измислена страна от Третия свят, събирателен образ на множество реални авторитарни държави.

Нелепите капризи и безпощадните управленски навици на адмирал-генерала олицетворяват понятието комедия на абсурда. Той пристига на официално посещение в САЩ, за да излъже общото събрание на ООН, че ядрената програма на страната му се разработва за  научни и мирни цели. Лидерът обаче не подозира едно. Собственият му чичо подготвя военен преврат, за да обяви псевдо демокрация и да продаде уадийските петролни ресурси…

Повратната точка в историята настъпва, когато диктаторът действително е подменен от двойник-марионетка. Остава на улицата и се съюзява с бивш дисидент – уволнен ръководител на оръжейните разработки. Истинската промяна в личността му, разбира се, идва при срещата с любовта. Сам, без охрана и власт, в твърде враждебна за реалната му личност среда, той си измисля няколко нелепи самоличности. Накрая се спира на тази на Алисън. Тогава се появява Зоуи (Ана Фарис). Тя е ревностен боец за човешки права и еколог. Освен това е феминистка и няма никаква представа каква беля си докарва на главата…

dictator-r1mТретото извънбрачно дете на двойката Саша Коен (в главната роля) и Лари Чарлс (режисьор) досущ прилича на двамата си братя – Борат и Бруно. Аладийн носи наивността и чаровното малоумие на дете-идиотче, случайно решило да си играе със зареден пистолет.

Иронията, сарказмът и препратките към действителни събития и личности за трети път се оказват печеливша комбинация. Диктаторът ще ви накара да се задъхате от смях дори само заради дебелашките си майтапи, базирани на крайно расистки стереотипи. Ако познавате добре събитията на международната сцена – при вас ще проработят всички скечове и ефектът ще се удвои.

Сексизмът в лентата може и да обиди някои дами с по-изтънчено чувство за хумор, така че това заглавие определено не е добър избор за тях. Всички останали обаче си гарантират групова смехотерапия. При това – доста по-евтина от специализираните курсове.

dictator-r3mМакар и приготвен по изпитаната рецепта на Борат и Бруно, и въпреки бруталната си политическа некоректност – Диктаторът сякаш е една идея по-премерен от братята си. Няма как да пропуснем факта, че Уадия все пак е измислена държава. За разлика от Казахстан и Австрия. За Аладийн се появи по-добра PR стратегия от предизвикването на дипломатически скандали. Тиражира се предположението, че прототип на диктатора е Саддам Хюсеин, а сценарият е вдъхновен от реален негов роман, написан под псевдоним. Накрая това остана умишлено непотвърден слух, който само повиши интереса към историята.

Премиерата на филма е на 17 май. Купувате си 83 минути смешен абсурд.

Ревюто е за filmche.net

 

Официален трейлър

 

Официална страница

 

The Dictator (2012)


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?