27 ноември 2012

Весела Коледа, честит Великден и си мийте зъбите!

ревю за Filmche.net

Къде се пазят първите ни детски спомени? Кога Великден става по-важен от Коледата? И какво се случва със света, когато кошмари засънува дори самият Сънчо? Тези и много по-съществени въпроси поставя тазгодишното празнично заглавие на DreamWorksЧудната петорка”. Анимационната лента показва трогателна интерпретация на неотменната нужда от баланс на силите и сила на вярата.

Очертава и апокалипсиса, който може да настъпи, ако те изчезнат.

Лунна тревога събира на едно място четиримата Пазители на всички деца по света: Дядо Коледа, Феята на зъбките, Великденския заек и Сънчо. Те трябва да опазят детската вяра в собствените си образи на всяка цена. Универсалната идея на историята е, че именно вярата е източник на свръхестествените им сили. Ако малчуганите спрат да вярват – тогава си отива и магията.

Феята на зъбките щеше да е просто зъболекар, Дядо Коледа би продавал играчки, Сънчо можеше да е прякор на сомнамбул, а Великденския заек щеше да върви само с ориз. На фурна…

Лунният човек, изпратил тревогата, е единствената фигура във филма, която остава пълна загадка. Така и не го виждаме, нито го чуваме. Знаем само, че той е властелинът, който избира четиримата закрилници и ги дарява с магия. Събира ги заедно и прибавя към тях пети.

Петият елемент, Джак Скреж, е онеправданият герой в историята. За разлика от останалите четирима, той е невидим. За него няма легенди, никой не разказва приказки, децата не го чакат до камината с чорапи. Никой дори не подозира за неговото съществуване. Джак добавя още един въпрос към онези в началото. Какво е нужно, за да започнеш да виждаш невидимото?

Като всяка приказна история – и тази си има злодей, жаден за власт и мъст. В превода лошият герой Мрак е обвързан със страха на всяко българско дете от Торбалан. На него вече му е писнало да се крие под леглото. Работата на новосформирания тим Пазители е да осуети пъкления му план – да превърне всеки сън в кошмар, щом децата спрат да вярват в своите покровители.

Традиционните образи от приказния фолклор на половината свят са представени в микс от смях, цвят и завладяващи визуални ефекти. „Модернизира“ ги не само технологията, но и оригиналният сценарий.

Феята на зъбките изпада в екстаз при добра устна хигиена. Една приятелка от гимназията избираше момчетата, с които излиза, точно по този признак. Великденският заек пък пътува в пространството като прокопава дупки.

На Сънчо толкова му се спи, че дори не може да говори. Дядо Коледа помни списъците с послушни и непослушковци, защото си ги е татуирал на двете ръце. А Джак Скреж замразява всичко, до което се докосне, и… има доста модерна прическа.

Във визуално отношение DreamWorks задържат собствената си летва високо. „Чудната петорка“ е почти на нивото на предното им анимационно заглавие – „Мадагаскар 3“. Твърдият руски акцент на брадатия старец пък ясно отпраща към тигъра Виталий от цирковата история. Поне на български – това е закачка и гъдел, който заклетите фенове сигурно ще оценят. Родните дубльори влагат сърце и душа, за да направят своите герои напълно убедителни. С гласа си Георги Тодоров ще накара по-възрастните зрители отново да се запитат: „Това сега Дядо Коледа ли е, или Дядо Мраз?“

Ако и вие, като него, все още имате очи, които виждат вълшебството – вижте го от 30 ноември. В случай, че бързате, вече можете да го направите и предпремиерно. В 3D и IMAX 3D.

Личната ми оценка за „Чудната петорка“ е 9/10. Зрителите в IMDb, логично,  оценяват по-ниско. Преди световната премиера рейтингът се базира само на очаквания. Моите не само се оправдаха, но и бяха надминати.

*заглавието е цитат на реплика от филма

ревю за Filmche.net


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?