28 март 2013

G.I.Joe: Ответен удар: Точно каквото очаквахме

ревюто е за filmche.net
> ТРЕЙЛЪР <

Още ексклузивните кадри, представени на журналисти преди време, показаха, че ще има какво да се види в G.I.Joe: Ответен удар.

Продължението на историята за специалния войскови отряд на Съединените щати излиза на екран 4 години след началото.

Идва в България едновременно със световната си премиера. Този път е в подобаващо 3D и обещава да понапълни касите през идния и следващите няколко кино уикенда.

Филмът не е нито повече, нито по-малко от това, което очаквахме от него. Поредният зрелищен екшън с комични елементи, чиято изпълнена функция е да изпразни главата ви от проблемите и да прикове вниманието ви с хубави картинки за 2 часа…

Спасяването на света, ако се наложи на практика, вероятно ще е доста проблематично и няма да е никак забавно. Само че на кино изглежда леко смешно. Бандата злодеи, които искат да го завладеят, извършва подмяна в Белия дом толкова лесно, сякаш участва в шоу за двойници. Както всеки режим – после разчита на отвличания, убийства, терор и груба принуда.

Футуристичните нанотехнологии превръщат злодея Зартан в двойник на американския президент. Той е оставен жив само защото е нужен за активиране на ядрените бойни глави на САЩ. Както и за да бъде накрая спасен от възкръсналите национални герои.

Първата работа на узурпатора (Арнолд Восло) е да ликвидира специалния отряд на Джо-тата, който е толкова добре обучен, че гарантира не само националната, но и световната сигурност. Сред дъжда от няколко тона снаряди, куршуми и разни други хвърчащи работи, трима обаче се оказват трудно умиращи. Оцелелите юнаци – Дуейн Джонсън Скалата, сладникавият Д. Дж. Котрона и зашеметяващата Адриан Палики – се оказват почти единствените, които виждат подмяната и могат да осуетят пъкления план на Злото.

Тук е моментът да разочаровам дамите, които ще се съгласят да влязат в залата с половинките си само заради Чанинг Тейтъм. Ще трябва да разбия илюзиите ви, момичета. Това не е втора част на „Професия Стриптийзьор“. Героят на Тейтъм умира рано-рано, млад и зелен, почти в началото на лентата. Ако това е утеха – Скалата обещава да отмъсти за него. И го прави.

За радост на по-голямата част от публиката обаче двете секси мацки в лентата си остават живи, здрави и цели до самия край. Можеше поне в една, две, три сцени да са малко по-съблечени, но уви. В този филм даже няма секс сцена. А едно време какви екшъни имаше…

Като казах „едно време“, та се сетих и за генерал Джо Колтън. Е, Брус Уилис си е Брус Уилис. Чудесно се сработват със Скалата. Добавяме към това китайчето от първия филм и девойката, която върви към него, за да получим нов G.I.Joe отряд. Те разконспирират узурпатора така, сякаш търсят десетте разлики в картинка. Влизат си в Белия дом като вкъщи и ядат много бой, но им се отразява точно като на кино.

Междувременно Зартан е събрал лидерите на останалите 7 световни ядрени сили, уж за да им предлага пълно разоръжаване. Отначало всички се държат като на чаено парти по пантофи. Изведнъж обаче домакинът решава да изстреля ядрени ракети, за да ги подчини на волята си. Това, разбира се, става с натискането само на един бутон. По-малко от 30 секунди са необходими на държавните глави, за да решат да отвърнат на удара. Диалогът им лесно може да бъде преразказан. Звучи като „Ти си луд, ама и ние сме пациенти. Щом ти можеш, можем и ние“.

Зартан обаче крие още един коз в ръкава си. Отменя ядрената атака с още едно натискане, само за да покаже по-готините си играчки. Те ще поразяват цели континенти директно от сателити в Космоса. Това всъщност е добре за горкия зрител, който успява да види Лондонското сити пометено.

В третото измерение към седалките хвърчи емблематичното виенско колело London Eye, а Big Ben се срутва така, сякаш е от лего.

Няма да споменаваме на колко места историята издиша. На формална международна среща всички си носят куфарчетата за изстрелване на бойни глави. Минута по-късно това на Съединените щати се подмята по земята, сякаш в него няма нищо чупливо. И още, и още. Ама екшън е, все пак. Не очакваме сюжетни шедьоври.

Накрая се намесват шестимата юнаци. Освобождават президента, спасяват света, изтребват злото… И никой не обелва нито дума за това, че Великобритания вече не съществува (: 

В заключение – режисьорската работа на Джон Чу е прилична (като за екшън). Актьорката игра е на ниво – Скалата и Брус Уилис, все пак. И Чанинг Тейтъм е отмъстен, планетата е цяла и президентът си е същият. Абе, изобщо… идилия. Филмът определено задържа вниманието и е добра идея за два часа. Особено ако си падате по жанра и сте решили да се разсеете с приятели.

Оценката на заглавието в IMDb към днешна дата все още е едва 6/10.

Премиерата на G.I.Joе: Ответен удар е утре (29.03.) в 3D и IMAX 3D. По-нетърпеливите вече могат да го гледат и предпремиерно – в Cinema City, в новооткрития Paradise Center София.

 

ревюто е за filmche.net
> ТРЕЙЛЪР <


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?