21 юни 2013

„Университет за таласъми“ получава 7-ца. Иначе е готин

ревюто е за filmche.net

„Университет за таласъми“ организира открити уроци по забавление. Семинарите по цял свят започват с премиерната прожекция този петък (21.06) на 2D и 3D. Третото измерение в лентата обаче няма кой знае каква дълбочина. Спокойно можете да спестите някой лев от това.

Като говорим за уроци – хубавите са само за зрителите. В маркетинг отдела на Disney/Pixar явно са забравили своите. Продължението-предистория успя да ангажира вниманието ми напълно, но само защото се придържам към един принцип. Никога не гледам трейлъри и откъси от предстоящи заглавия (освен тези, които се завъртат преди прожекция).

Ако съберем всички промо клипове от рекламната кампания – спокойно можем да сглобим половината филм. В желанието си да събудят любопитството на повече зрители, създателите успяват да запазят един-два персонажа и няколко ключови моменти в тайна, но разкриват твърде много. За тези, които някак са успели да се опазят от купищата предварителни кадри, „Университет за таласъми“ ще е истинско двучасово удоволствие…

Преди дванайсет години видяхме как Майк и Съли нарушават правилата за безопасност на труда в Таласъми ООД. През 2013-та отправяме поглед в тяхното минало. Оказва се, че отначало Едноочко и Косматко са в различни лагери. Единият разчита на самороден талант и семейна слава, а другият – на здраво учене, дори против природата си.

Когато обаче успяват да се изложат поотделно и всеки посвоему, те биват отстранени от декан Сухарска. Единственият им шанс да се върнат във Факултета по плашене на Университета за таласъми е да спечелят Плаш игрите. Отборно състезание, което става причина двамата аутсайдери да се съберат с още няколко. И да се променят. Дали и как обаче печелят? Ще видите, ако гледате.

Във визуално отношение – Майк, Съли и всички други десетки космати, хлъзгави и лепкави гадинки изглеждат толкова готино, че

направо ти се иска да ги намачкаш.

Внушителна е и сградата на Академията. Тя прилича досущ на всички авторитетни висши училища с дългогодишна история – от купола си, та чак до химна на Алма матер. Всеки, който е имал шанса да учи в престижен университет, ще оцени автентичността на детайлите.

Както отбелязах и в началото, триизмерните ефекти обаче не са толкова впечатляващи, че да платиш за тях непременно. И все пак… 3D-то допринася за атмосферата.

Накратко:

Филмът попада в два капана, от които трудно ще се измъкне. Пълнолетните зрители обикновено имат завишени очаквания към продълженията, дори когато са анимационни. Ако продължението е предистория – тези очаквания се удвояват. Лично моите не се оправдаха напълно. Надявах се на малко повече хумор, малко повече изненади и поне още няколко свежи идеи, които да не сме виждали вече в „Таласъми ООД“. Уви, не ги получих и първата част ме завладя много повече. А я гледах наскоро, не като дете.

Безспорно обаче „Университет за таласъми“ е приятно изживяване за малки и големи. Връща ни в алтернативната реалност, в която детските писъци захранват с енергия паралелния свят на чудовищата. А да си плашилище е тежка и отговорна задача, с висока степен на риск. Все пак в академията все още смятат, че човешките деца са силно токсични (:

Лична оценка на Университета (по десетобалната рейтингова система): 7/10. Прекомерните разкрития и преповтарянето не са ми по вкуса. Иначе е готин.


Преди „Университет за таласъми“ ще видите и късометражния филм „Синият чадър“. Анимацията на Disney/Pixar разказва историята на едно влюбване. Обстоятелствата са против него, но околните го подпомагат. Дали обаче влюбените са просто чадъри, обстоятелствата са само вятър и дъжд, а околните са стара пощенска кутия и капчук? Това ще се запитат възрастните. А децата само ще се радват на Синия чадър. И на Червения.

Премиера в България: 21.06.2013 (Monsters University / Форум Филм България / Disney / Pixar)

ревюто е за filmche.net


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?