05 август 2013

БСП издава нов речник, вече няма ИБЕ в БАН

catharsis"През Античността катарзисът може да означава много неща. Той може да е съвсем буквален, медицински и физически – например взимане на очистително (пургатив)". - източник -

Както и да го мислихме – бе изключено в приветствената си реч Сергей Станишев да е употребил думата катарзис дори в това й значение. Най-малкото защото по масивното телосложение не личи г-н млад меринджей Д. П. някога да е ползвал очистителни средства.

Това ни накара да изслушаме внимателно обръщението на другаря Станишев още точно тринадесет пъти – първо на бавни, после на бързи обороти, а след това и в обратен ред.

Въз основа на направената експертиза, едноличният екип на Лимонадената фабрика достигна до следното заключение, което по-късно успя и да потвърди. “Катарзис”-ът, който си мислехме, че сме чули, всъщност е съвсем различен, авторски термин. При това - вмъкнат изключително на място.

В онзи паметен ден за българската демокрация другарят Станишев за пръв път е употребил нова дума - катЪрзис.

Означава процес от неизследвано досега естество, през който преминават всички катъри (нечистокръвни магарета), допуснати в топлия благовонен обор на Тройната коалиция. Независимо от коя точно квота…

Катързисът, оказва се, може да обозначи самия еднократен акт на включване, а така също и цялостната метаморфоза на съответния катър кадър: от подвъпросен престъпник до изтъкнат законотворец. В най-широкия си смисъл съществителното може да засяга и да се отнася до всеки процес, протичащ с участието на един или повече облечени във власт катъри.

След сензационните разкрития на Лимонадената фабрика лидерът на БСП призна, че действително е употребил нова лексема. В допълнение, той довери намерението си да я включи в Нов тълковен речник на Българската социалистическа партия. Очаква се изданието да се появи на пазара “около предсрочните избори (когато и ако се състоят), но със сигурност преди гласуването на промените в Изборния кодекс (когато и ако ги гласуват).

Социалистите обмислят идеята да възкресят издателство Народна младеж, а отпечатването на тиража да поверят на печатницата в Костинброд.

По непотвърдена информация – лично Д. П. я препоръчал на С. С., заради добрите отзиви, които получчил навремето от вече бившата си колежка И. Ф.

Съставител, редактор, коректор и оформител на новия том ще бъде Лютви Ахмед Местан, а за разпространението ще се погрижи утвърдената мрежа на г-н Д. П.

Местан бе потърсен за коментар дали възнамерява да включи в изданието и новопоявилия се глагол ваканцувам, както и разширената употреба на реторически. Той обаче отказа да отговори с довода, че долавя в нашия въпрос “негативни конотации, имплементирани в питането на паравербално равнище”.

Междувременно: Институтът за български език към Българската академия на науките съобщи, че се саморазпуска (от срам, че са го изпреварили). Президентът Р. П. си посипа главата с пепел. Никой не разбра, защото той и без това е прошарен.


Харесахте ли Лимонадената фабрика във Фейсбук?